Tot ce trebuie să știi despre fațetele dentare

Progresul tehnologic nu vizează doar partea de evoluție a componentelor electrice și electronice, dar și modul în care ne putem crește substanțial rata de încredere în sine. Zâmbetul perfect, atractiv, a devenit încet, dar sigur, un accesoriu obligatoriu. Progresul în ceea ce privește materialele dentare care vizează culoarea sau tehnicile adezive au dus la o oportunitate. De a putea purta fațete dentare. Acest lucru se datorează lui Charles L. Pincus, un stomatolog celebru de la Hollywood care este responsabil de inventarea primelor fațete dentare din porțelan.

 

Ce sunt fațetele dentare ?

Fațetele dentare sunt caracterizate foarte corect ca fiind construcții protetice unidentare. Acest lucru înseamnă că fiecare dinte va avea propria fațetă. De obicei, acestea sunt puternic reprezentate de o foiță de oxid de zirconiu sau ceramică. Fațetele dentare sunt realizate doar în laboratoare de tehnică dentară specializată, iar aplicarea lor se face prin cimentarea suprafeței vizibilă a dinților.

 

Tipuri de fațete dentare 

Fațetele se clasifică într-un mod foarte simplu în două categorii. Prep și no prep. Fațetele PREP își iau numele din procedura necesară preparării în prealabil a dinților. Acest lucru implică o șlefuire de 0.3 mm și până la 0.8 mm din smalțul vestibular. De obicei, fațetele PREP sunt indicate atunci când iți dorești o schimbare a aspectului dinților sau atunci când dinții sunt mai voluminoși, iar aplicarea fațetelor NO PREP ar creste și mai mult volumul acestora.

Fațetele NO PREP, într-un mod foarte sugestiv, nu impun o preparare în prealabil a dinților, iar de obicei sunt folosite pentru dinții mici care prezintă spații interdentare. Avantajul principal al acestor fațete este că țesutul dentar este foarte bine conservat. Un exemplu de fațete dentare foarte eficiente care nu necesită preparare sunt cele de la Lumineers.

Principalul avantaj al acestor fațete este tehnologia prin care au fost concepute, ele fiind foarte asemănătoare cu lentilele de contact. Mai mult decât atât, acestea nu vor provoca dureri la aplicare, culoarea este una permanentă, sensibilitatea dentară va fi înlăturată pentru că prelucrarea smalțului nu se efectuează, iar tu poți oricând să revii la aspectul dinților tăi naturali.

 

Fațete sau coroanele dentare din Zirconiu

Fațetele din Oxid de Zirconiu sau Full-Zirconiu sunt extrem de rezistente. Acestea sunt fabricate sau confecționate doar prin tehnologie CAD-CAM, lucru ce implică o frezare computerizată, care este și cea mai recomandată tehnică pentru duritatea pe care aceasta o oferă fațetelor din Zirconiu. Fațetele dentare din Zirconiu nu au o caracteristică a transparenței identică cu cea a dinților, dar efectul de culoare este mai opac ceea ce va oferi dinților tăi un alb mai accentuat.

 

Fațete sau coroane dentare din ceramică E-MAX

Ceramica E-MAX este cunoscută pentru naturalețea pe care o oferă dinților după aplicare. Fațetele din ceramică E-MAX sunt printre cele mai estetice și naturale tipuri de fațete dentare, cu o foarte buna rezistență la fracturare, la care se pot folosi tehnici de adeziune atât fizica cât și chimica. Cel mai important aspect ce trebuie precizat este că se pot folosi atât în mod PREP cât și NO PREP, în funcție de nevoile tale.

 

Fațetele sau coroane din porțelan

Clasicele fațete din porțelan se clasează și ele printre opțiunile de top pe care le ai atunci când iți dorești să recurgi la un tratament de fațetare. Acestea au tot un rol de îmbrăcare a dinților acționând ca niște cămăși folosite pentru a crea o noua suprafață pentru dinții tăi. Fațetele din porțelan sunt prelucrate printr-o metodă de modelare astfel încât, ele pot oferi un aspect natural dinților tai. Dacă alegi să optezi pentru un tratament cu fațete din porțelan, îți recomandăm să alegi foarte bine clinica de unde îți vei achiziționa setul de fațete, deoarece fiind o tehnică de modelare, acestea pot să difere foarte mult de la o clinica la alta.

 

Fațete sau coroane din ceramică feldspatică

Fațetele din ceramică feldspatică sunt de cele mai multe ori realizate pe folie metalică sau pe model refractar. De ce ar trebui să alegi ceramica feldspatică și nu ceramica presată? Fațetele din ceramica feldspatică pot fi mai ușor prelucrate în funcție de nevoile tale. Acestea pot fi prelucrate în grosimi mai reduse decât cele presate și se pot adaugă mai multe culori pe aceeași fatetă. Dacă am dori să șlefuim o fațetă din ceramică presată, culoarea s-ar pierde.

 

Durabilitatea fațetelor dentare

Atunci când optezi pentru un tratament de fațetare a dinților, durabilitatea acestora depinde foarte mult de stilul tău de viață. Acestea vor putea funcționa la “capacitate” maximă destui ani după aplicare. Durabilitatea este afectată atunci când nu se respectă anumite indicații ale medicului. Unul dintre cele mai importante sfaturi pe care ți le va da medicul în ceea ce privește păstrarea fațetelor cât mai mult timp este renunțarea la obiceiurile vicioase dăunătoare, cum ar fi: Rosul pixului, unghiilor sau a altor materiale dure. Dinții fațetați nu vor trebui să fie supuși unor forte excesive. Adică nu vom încerca să mai deschidem sticla de apa cu dinții. Igiena este și ea un actor foarte important în acest proces deoarece dinții fațetați încă pot fi afectați de carii.

 

Avantajele tratamentului cu fațete dentare

Fiind o tehnologie relativ nouă, evident că poate înlocui procese îndelungate și îți poate oferi rezultate eficiente într-un mod rapid. Doar în 2 sau 3 ședințe, tu vei putea să beneficiezi atât de o albire dentară, de un mic tratament ortodontic, dar și de o restructurare completă a zâmbetului. Culoarea fațetelor dentare este foarte bine menținută în timp, ceramica mai ales fiind foarte rezistentă la pătare și efecte corozive. Fațetele dentare sunt o investiție extrem de bună în ceea ce privește protecția dentara. Iar mai mult decât atât, fațetele dentare sunt o soluție perfectă pentru momentul acela din viață când încrederea în sine pare că nu mai există. Iți vor oferi un plus de personalitate și încredere.

 

Dezavantajele tratamentului cu fațete dentare

Dacă te decizi să optezi pentru o fațetare PREP, adică o fațetare ce implică prepararea smalțului dinților, nu vei mai putea să revii niciodată la dinții tăi normali. Acest lucru implică folosirea fațetelor dentare pe toată perioada vieții. După aplicarea fațetelor dentare, evident, va trebui să treci printr-o perioadă de acomodare. Această perioadă poate să determine și câteva dificultăți la pronunțarea anumitor consoane cum ar fi “s” sau “v”. Acest lucru se va diminua într-un timp scurt. Dacă îți vei fisura sau sparge o fațetă, aceasta nu vă putea fi reparată, înlocuirea fiind următorul pas. De aceea noi recomandăm să nu îți lipsească un plan de protecție în caz de accident. Foarte mici sunt șansele ca aceste fațete să se dezlipească de pe suprafață dintelui. Pentru a reduce șansele de dezlipire recomandăm să evitați obiceiurile vicioase despre care vorbeam anterior.

 

Ce material alegem ?

Prețurile diferă în funcție de material Aici intervenim cu un sfat pe care îl dăm din experiență și pentru că ne dorim un client mulțumit. Adevărată discuție despre materialele fațetelor dentare are loc doar pe seama prețurilor. Este adevărat, fațetele din ceramică sunt ceva mai scumpe decât fațetele din compozit. Recomandăm ca indiferent de situație sau buget, FAȚETELE DIN COMPOZIT trebuie evitate. Dacă te gândești să urmezi un tratament cu fațete dentare, încearcă să faci un sacrificiu puțin mai mare și să apelezi la un material ceramic. Prin comparație, cele ceramice sunt mai stabile din punct de vedere al culorii, sunt cu foarte mult mai rezistente la fracturi și uzură, iar din punct de vedere estetic sunt net superioare.

Rămâi cu noi pentru că în articolul următor vom vorbi despre cum ne alegem clinica sau doctorul stomatolog care se vă ocupa de noua noastră dantură.

 

✕ Inchide