Care sunt etapele unui proces de fațetare corect ?

Pentru că în ultimul articol vorbeam despre cum să îți alegi clinica sau medicul dentist, iar acum știi care sunt diferențele dintre un cabinet bun și unul mai puțin bun, este timpul să vorbim despre cum acești medici buni pun în practică procesul de fațetare. Ce etape cuprinde acesta și ce trebuie tu să știi despre întregul tratament.

 

Procesul de fațetare corect

Ținând cont de faptul că ai ales unul dintre cei mai buni medici pentru acest tratament, îți vom explica ce se întâmplă de la început de când te pui prima dată pe scaunul medicului și până vei pleca din cabinet cu fațetele puse.

Foarte important pentru tine este să înțelegi că de obicei, procesul de fațetare nu este unul foarte îndelungat, dar este reprezentat în mare parte de pregătirea dinților și nu de pregătirea sau lipirea fațetelor.

În prima ședință de tratament cu fațete vei avea parte de așa zisul plan de tratament. Ce implică acesta? Un plan de tratament se va asigura că toți dinții tăi sunt pregațiți pentru fațetare. Așadar, toate cariile, extracțiile, tratamentele de canal vor fi refăcute. Daca îți dorești, înainte de tratament, poți alege să faci un test DSD. Digital Smile Design îți va permite să vezi în format digital cum vă arăta zâmbetul tău după fațetare. Mergi pe website-ul nostru în secțiunea acasă și apasă pe BL1, BL2 sau A1 pentru a înțelege mai bine acest proces.

 

Pasul 2

Următorul proces este unul opțional, dar este foarte important pentru siguranță și liniștea ta, în calitate de pacient. Wax-up-ul este un proces realizat în laborator, iar obiectivul acestui test este determinarea ratei de succes a tratamentului cu fațete pe care urmează să îl faci.

Acum, presupunând că rata de succes a tratamentului cu fațete este de 100%, iar totul este în regulă, următorul pas este tot unul opțional și anume, un tratament de detartraj, dar și unul de albire, urmate de un mulaj pe dantura ta înainte de pregătire.

 

Ai grijă pe cine alegi să iți pregătească dinții pentru fațetare

Punem mare accent pe calitatea serviciilor, la fel cum tu îți dorești un rezultat de nota zece. Atenție mare la medicul sau cabinetul pe care îl alegi pentru a recurge la astfel de tratamente.

Acum te afli în momentul în care doctorul trebuie să înceapă să îți pregătească dinții. Medicul va recurge la o șlefuire nu foarte accentuată deoarece aceasta ar putea duce la complicații grave și poate chiar la pierderea dinților. Pregătirea se face cu prag, acest lucru fiind diferit de la pacient la pacient. Medicul va pili dinții atât cât consideră suficient.

După primul proces de pregătire a dinților, ți se va mai face încă un mulaj sau în funcție de cabinetul pe care îl alegi, se vă folosi o tehnologie de scanare intra-orală sau ambele proceduri. Aici se poate opta pentru o scanare CAD-CAM, cea mai noua tehnologie în materie de scanare intra-orală. Mulajul este important deoarece acesta va determina modul în care vă arata zâmbetul tău la finalul tratamentului.

Până atunci, ți se vor “aplica” dinți provizorii care au fost modelați folosind informația din primul mulaj.

 

Nu am timp să mă duc să îmi pun fațetele finale. 

Așa cum am mai spus și în articolele precedente, tratamentul de fațetare nu ar trebui să dureze mai mult de 10 zile dacă nu există complicații. În unele cazuri, pacientul nu poate să își instaleze fațetele imediat când atât dinții dar și fațetele sunt pregătite pentru acest lucru din motive personale. În acest caz, pacientul poate cere medicului stomatolog PMMA-uri cu ajutorul cărora, durata de utilizare va crește până la fațetarea finală.

În tot acest timp, este posibil ca gingia să sufere ușoare inflamații, moment în care recomandăm medicamente ketonale și aulin, în funcție de caz, arcoxia pentru dureri mai mari dar și ceai de mușetel, un foarte bun anti-inflamator.

 

Fațetele dentare – ultima etapă din tratament

Fațetarea finala este un proces destul de simplu, iar acesta diferă în funcție de materialul pe care tu l-ai ales pentru a fi instalat pe sistemul dentar. Dacă este vorba despre un material mai pretențios, instalarea unui dig care previne infiltrarea salivei sau a lichidelor în general, pe suprafață fațetelor va fi necesară. Acest dig are rol de a împiedica dezlipirea fațetelor .

 

După fațetarea finală

Evident, cea care vă avea nevoie de timp pentru adaptare este gingia, dar lucrurile se vor așeza foarte repede dacă procesul a fost executat corect. Aceasta are nevoie de puțin timp pentru a cobora înapoi pe fațetă.

În final, ți-ai obținut zâmbetul mult visat, ești încrezător, dar acum ce urmează? Ce trebuie să facem după fațetare, cum prevenim inconveniențele și ce produse trebuie să folosim? Vezi în articolul următor.

 

✕ Inchide