Pentru că în ultimul articol vorbeam despre cum să îÈ›i alegi clinica sau medicul dentist, iar acum È™tii care sunt diferenÈ›ele dintre un cabinet bun È™i unul mai puÈ›in bun, este timpul să vorbim despre cum aceÈ™ti medici buni pun în practică procesul de faÈ›etare. Ce etape cuprinde acesta È™i ce trebuie tu să È™tii despre întregul tratament.
Procesul de fațetare corect
Èšinând cont de faptul că ai ales unul dintre cei mai buni medici pentru acest tratament, îÈ›i vom explica ce se întâmplă de la început de când te pui prima dată pe scaunul medicului È™i până vei pleca din cabinet cu faÈ›etele puse.
Foarte important pentru tine este să înÈ›elegi că de obicei, procesul de faÈ›etare nu este unul foarte îndelungat, dar este reprezentat în mare parte de pregătirea dinÈ›ilor È™i nu de pregătirea sau lipirea faÈ›etelor.
În prima È™edință de tratament cu faÈ›ete vei avea parte de aÈ™a zisul plan de tratament. Ce implică acesta? Un plan de tratament se va asigura că toÈ›i dinÈ›ii tăi sunt pregaÈ›iÈ›i pentru faÈ›etare. AÈ™adar, toate cariile, extracÈ›iile, tratamentele de canal vor fi refăcute. Daca îÈ›i doreÈ™ti, înainte de tratament, poÈ›i alege să faci un test DSD. Digital Smile Design îÈ›i va permite să vezi în format digital cum vă arăta zâmbetul tău după faÈ›etare. Mergi pe website-ul nostru în secÈ›iunea acasă È™i apasă pe BL1, BL2 sau A1 pentru a înÈ›elege mai bine acest proces.
Pasul 2
Următorul proces este unul opÈ›ional, dar este foarte important pentru siguranță È™i liniÈ™tea ta, în calitate de pacient. Wax-up-ul este un proces realizat în laborator, iar obiectivul acestui test este determinarea ratei de succes a tratamentului cu faÈ›ete pe care urmează să îl faci.
Acum, presupunând că rata de succes a tratamentului cu faÈ›ete este de 100%, iar totul este în regulă, următorul pas este tot unul opÈ›ional È™i anume, un tratament de detartraj, dar È™i unul de albire, urmate de un mulaj pe dantura ta înainte de pregătire.
Ai grijă pe cine alegi să iți pregătească dinții pentru fațetare
Punem mare accent pe calitatea serviciilor, la fel cum tu îÈ›i doreÈ™ti un rezultat de nota zece. AtenÈ›ie mare la medicul sau cabinetul pe care îl alegi pentru a recurge la astfel de tratamente.
Acum te afli în momentul în care doctorul trebuie să înceapă să îÈ›i pregătească dinÈ›ii. Medicul va recurge la o È™lefuire nu foarte accentuată deoarece aceasta ar putea duce la complicaÈ›ii grave È™i poate chiar la pierderea dinÈ›ilor. Pregătirea se face cu prag, acest lucru fiind diferit de la pacient la pacient. Medicul va pili dinÈ›ii atât cât consideră suficient.
După primul proces de pregătire a dinÈ›ilor, È›i se va mai face încă un mulaj sau în funcÈ›ie de cabinetul pe care îl alegi, se vă folosi o tehnologie de scanare intra-orală sau ambele proceduri. Aici se poate opta pentru o scanare CAD-CAM, cea mai noua tehnologie în materie de scanare intra-orală. Mulajul este important deoarece acesta va determina modul în care vă arata zâmbetul tău la finalul tratamentului.
Până atunci, È›i se vor “aplica” dinÈ›i provizorii care au fost modelaÈ›i folosind informaÈ›ia din primul mulaj.
Nu am timp să mă duc să îmi pun faÈ›etele finale.
AÈ™a cum am mai spus È™i în articolele precedente, tratamentul de faÈ›etare nu ar trebui să dureze mai mult de 10 zile dacă nu există complicaÈ›ii. În unele cazuri, pacientul nu poate să îÈ™i instaleze faÈ›etele imediat când atât dinÈ›ii dar È™i faÈ›etele sunt pregătite pentru acest lucru din motive personale. În acest caz, pacientul poate cere medicului stomatolog PMMA-uri cu ajutorul cărora, durata de utilizare va creÈ™te până la faÈ›etarea finală.
În tot acest timp, este posibil ca gingia să sufere uÈ™oare inflamaÈ›ii, moment în care recomandăm medicamente ketonale È™i aulin, în funcÈ›ie de caz, arcoxia pentru dureri mai mari dar È™i ceai de muÈ™etel, un foarte bun anti-inflamator.
FaÈ›etele dentare – ultima etapă din tratament
FaÈ›etarea finala este un proces destul de simplu, iar acesta diferă în funcÈ›ie de materialul pe care tu l-ai ales pentru a fi instalat pe sistemul dentar. Dacă este vorba despre un material mai pretenÈ›ios, instalarea unui dig care previne infiltrarea salivei sau a lichidelor în general, pe suprafață faÈ›etelor va fi necesară. Acest dig are rol de a împiedica dezlipirea faÈ›etelor .
După fațetarea finală
Evident, cea care vă avea nevoie de timp pentru adaptare este gingia, dar lucrurile se vor aÈ™eza foarte repede dacă procesul a fost executat corect. Aceasta are nevoie de puÈ›in timp pentru a cobora înapoi pe faÈ›etă.
În final, È›i-ai obÈ›inut zâmbetul mult visat, eÈ™ti încrezător, dar acum ce urmează? Ce trebuie să facem după faÈ›etare, cum prevenim inconvenienÈ›ele È™i ce produse trebuie să folosim? Vezi în articolul următor.